Ingredienten:
- 400 gram patentbloem
- 300 g zalmfilet
- 3 grote eieren
- 1 takje rozemarijn
- 2 el witte wijn
- 150 g cherrytomaatjes met kroontjes
- 110 g pijnboompitten
- 300 g Grana Padano
- 80 g boter
- 1 liter volle melk
- 1/2 bakje dille
- 10 g biesloook
- 1/2 balsamicum
- 75 g zongedroogde tomaatjes (op olie)
- 1 el kappertjes
- 75 g Rucola
- 1/2 el olijfolie extra vergine
- staafmixer met bakje
- vershoudfolie
- pastamachine (zie tips)
- Ovenschaal (34*23, ingevet)
- Ovenschaal (30*20, ingevet)
- Ovenschaal (18*12, ingevet
*ingevet met extravierge olijfolie
Lasagne al Salmone
Serveer dit met een verse heerlijke pesto, prachtig als feestgerecht.
Stap 1
Meng 300g bloem met de eieren en kneed in 10 min. tot een gladde deegbal. Wikkel deze in vershoudfolie en laat tot gebruik rusten in de koelkast.
Stap 2
Verwarm de oven voor op 100 C. Leg de zalm in de middelgrote ovenschaal en het takje rozemarijn erop. Besprenkel met de witte wijn en bestrooi met peper en zout. Leg de cherrytomaat eromheen.
Doe de pijnboompitten in de kleinste ovenschaal en bestrooi met een snuf zout. Zet de oven schalen naast elkaar ca. 30 min. in de oven tot de vis gaaar is. Schep de pijnboompitten halverwege om ; ze blijven licht van kleur. Haal alles uit oven en laat afkoelen.
Stap 3
Rasp de Grana Padano smelt de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Meng de rest van de bloem erdoor en laat op laag vuur drie minuten garen. Voeg al roerende met een garde, indelen de melk toe. Voeg de volgende scheut melk pas toe wanneer de vorige is opgenomen. Doe dit net zolang tot er een gladde bechamelsaus ontstaat. Laat al roerende twee tot drie minuten zacht koken en breng op smaak met peper en zout. Doe de dille, bieslook, het basilicum, de zongedroogde tomaatjes en kappertjes in het bakje van de staafmixer en maal fijn. Voeg toe aan de saus en zet het vuur uit. Voeg als laatste 200 g kaas toe en meng alles door. Houd de rest van de kaas apart.
Stap 4
Neem het pastadeeg uit de koelkast en verdeel het in vieren. Strooi een beetje bloem tussen de rollers van de pastamachine. Bestrooi een plak deeg met wat bloem en haal hem 2 keer door de pastamachine op de breedste stand. Zet de machine de volgende stand en haal het deeg er weer 2 keer doorheen. Ga zo door met doorhalen en versmallen van de stand, tot je vellen van 1 mm dikte hebt. Bestrooi het deeg tussendoor en als het de juiste dikte heeft met wat bloem. Dit voorkomt dat het gaat plakken. Herhaal dit met de rest van het deeg.
Stap 5
Leg de plakken deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Snijd in 16 lasagnevellen van 28 cm lang. Het maakt niet uit als ze niet allemaal gelijk zijn qua breedte.


Stap 6
Verhoog de oventemperatuur naar 180 C. Breng een pan met ruim water en zout aan de kook. Zet daarnaast een diepe koud water. Kook telkens 4 vellen tegelijk 30 sec. Neem een schuimspaan uit de pan en leg ze vervolgens in de pan met koud water. Neem de teruggekoelde vellen uit de pan en leg ze op een droge, schone theedoek.

Stap 7
Maak de zalm los met 2 vorken, houd de tomaatjes apart. Bedek de bodem van de ovenschaal van 34*23 cm met 2 pastavellen. Verdeel daarover een laagje saus, ¼ van de zalm en weer 2 lasagnevellen. Verdeel daarover een laag saus met ¼ van de pijnboompitten en 25 g geraspte kaas. Ga zo door tot alles op is; eindig met een laag saus, pijnboompitten en kaas. Bak de lasagne ca. 20 min. In het midden van de oven.
Tips:
Liever geen koffieliquer gebruik dan caramelsiroop als alternatief.
Je kunt de tiramisu maximaal een dag van tevoren bereiden bewaren tot gebruik in de koelkast afgedekt
Voedingswaarden
Bevat: p.p. 500 kcal – 7 g eiwit – 36 g vet waarvan 23 g verzadigd – 35 g koolhydraten – 0.1 g zout – 1 g vezels
Tags
Ook te zien in:
My Italian – Magazine serie 1