Nationale Pizzadag wie houdt er nou niet van Pizza?
Doe mee op 9 februari als we de Nationale Pizzadag vieren! Het is moeilijk voor te stellen dat pizza vóór de Tweede Wereldoorlog weinig bekend was buiten Italië of Italiaanse immigrantengemeenschappen.
Deze goedkope schijf ging van een niche-culturele maaltijd naar de ster van de show, overal waar hij opduikt!
Lang leven de pizza!
GESCHIEDENIS VAN DE NATIONALE PIZZADAG
Hoewel flatbreads met toppings werden geconsumeerd door oude Egyptenaren, Romeinen en Grieken, is de moderne geboorteplaats van de pizza de regio Campanië in het zuidwesten van Italië, de thuisbasis van Napels.
Napels, gesticht rond 600 voor Christus als een Griekse nederzetting, was in de 18e en vroege 19e eeuw een bloeiende stad aan het water.
Technisch gezien een onafhankelijk koninkrijk. Napoli was berucht om zijn menigte werkende armen, of lazzaroni.
Deze Napolitanen hadden goedkoop voedsel nodig dat snel kon worden geconsumeerd.
Pizza – flatbreads met toppings die bij elke maaltijd kunnen worden gegeten – vervulde deze behoefte.
Deze vroege pizza’s bevatten smakelijke toppings zoals tomaten, kaas, olie, ansjovis en knoflook.
Meer welgestelde Italiaanse auteurs beoordeelden de innovatie van Napels en noemden hun eetgewoonten vaak walgelijk.
Koning Umberto I & Koningin Margherita
In 1861 verenigde Italië zich eindelijk, en koning Umberto I en koningin Margherita bezochten Napels in 1889. De legende zegt dat het reizende paar verveeld raakte door hun vaste dieet van de Franse keuken en vroegen om een assortiment pizza’s van de Pizzeria Brandi van de stad, opgericht in 1760. De variëteit waar de koningin het meest van genoot, heette pizza-mozzarella, een taart met daarop de zachte witte kaas, rode tomaten en groene basilicum – die veel op de Italiaanse vlag leek. Sindsdien wordt deze specifieke keuze aan toppings de Margherita-pizza genoemd.
Hoe kwam de pizza aan populariteit?
Maar zelfs met de liefde van de koningin voor het gerecht, zou pizza tot de jaren veertig weinig bekend blijven in Italië buiten de grenzen van Napels.
Aan de overkant van de zee repliceerden immigranten naar de Verenigde Staten vanuit Napels hun flatbreads in New York en andere Amerikaanse steden.
Ze kwamen voor fabrieksbanen, maar legden per ongeluk een culinair statement af.
Relatief snel begonnen de smaken en aroma’s van pizza zowel niet-Napolitanen als niet-Italianen te intrigeren.
5 FEITEN OVER PIZZA DIE JE VERSTELD ZULLEN DOEN STAAN
-
350 plakjes per seconde gegeten
Als een van de meest populaire voedingsmiddelen in Amerika, worden elke seconde ongeveer 350 plakjes pizza door Amerikanen geconsumeerd.
-
Geef de pizza door
Tijdens de Super Bowl worden meer dan 2 miljoen pizza’s verkocht door franchise Pizza Hut.
-
Lombardi’s Pizzeria
Lombardi’s was de eerste pizzeria van Amerika, met zijn verkooppunt in New York
-
Pizza maakt deel uit van uw dagelijkse voedingswaarde.
Een standaard portie pizza vormt de helft van de voedingsbehoefte van lycopeen.
-
Duurste pizza ter wereld
De duurste pizza ter wereld, genaamd ‘Louis XIII’, wordt bereid door chef-kok Renato Viola in deze gastronomische pizzeria in Italië.
NATIONAL PIZZA DAY TIJDLIJN
1861
Koning Umberto en koningin Margherita van het pas verenigde Italië bezoeken Napels en de pizza Margherita dankt zijn naam.