De Casalforte Soave Della Venezie
Het kroonjuweel van de regio Veneto en het productiegebied van Soave-wijnen met geregistreerde oorsprongsbenaming, het Soave-gebied heeft enkele van de beste wijngebieden van Italië en strekt zich uit tot de gebieden tussen de Illasi en Alpone Valleien, tot aan de grens met de provincie van Vicenza.
Het gebied wordt gekenmerkt door een divers berglandschap en een verscheidenheid aan terreinen waarvan de bodem varieert van basalt en kalkachtig tot alluviaal. De horizon is bezaaid met glooiende heuvels die ongelooflijk mooie uitzichten bieden.
Internationaal erkend de Soave.
Hoewel Pinot Grigio de afgelopen tien jaar de passie van de consument heeft verdiend. Is Soave misschien wel de meest internationaal erkende Italiaanse witte wijn.
Zoals veel Italiaanse regio’s reageerde Soave op zijn populariteit door overplanting. Het bleek toen grote hoeveelheden inferieure wijnen te produceren en zag zijn reputatie ten onder gaan. De regio is echter in opkomst.
De Soave DOC
Soave, bekend om zijn wijnen en middeleeuws kasteel. Strekt zich uit over de heuvels ten oosten van Verona. Volgens de regels van de DOC, verleend in 1968, moest Soave zich concentreren op de Garganega- druif die werd verbouwd in die wijngaarden op heuvels.
De productiezone werd aanzienlijk uitgebreid, buiten de traditionele Classico-subregio. Zo hebben Trebbiano Toscano en Pinot Bianco, ooit onderdeel van de goedgekeurde blend, geworden.
Tegenwoordig moeten de wijnen minstens 70% Garganega bevatten, de rest is Chardonnay en Trebbiano di Soave ( Verdicchio ).
Het Soave smaakprofiel
De wijnen zijn droog, knapperig en verfrissend. Met een heldere citroensmaak overspoeld met zoute minerale smaak die wordt toegeschreven aan de vulkanische bodems van het gebied.
Overwegend een stille, droge wijn, er zijn zeldzame flessen bruis, of Soave Spumante, meestal te vinden op lokale markten. Er is ook een zoete wijn die bekend staat als Recioto di Soave DOCG , gemaakt met dezelfde druiven.